CERO cementvrij beton

 

Cementvrij beton met geopolymeertechnologie

Struyk Verwo Infra heeft geïnvesteerd in een techniek die het mogelijk maakt om cement te vervangen door geopolymeer. Deze producten zijn te verkrijgen onder de naam CERO. De milieubelasting van producten wordt uitgedrukt in een MKI (milieu kosten indicator). De MKI  van geopolymeer producten wordt over het algemeen ruim gehalveerd ten opzichte van cement gebonden producten. Een grote stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid. 

 

Wat is geopolymeer beton?

Geopolymeer beton is een stabiel, vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden (conventioneel) beton. Geopolymeer is ontwikkeld door SQAPE, een joint venture van moedermaatschappij CRH en Renewi Actua. Geopolymeer beton bestaat uit de natuurlijke toeslagmaterialen zand, grind of andere granulaten, alkaliën, vulstoffen, één of meerdere bindmiddelen als bijvoorbeeld slakken, poederkoolvliegas en/of minerale afvalstoffen en water. Struyk Verwo Infra heeft een licentie gekocht om geopolymeer bindmiddelen in de betonnen producten te gebruiken.

Hergebruik geopolymeer granulaten

Voorwaarde voor Struyk Verwo Infra is dat betonafval aan het eind van de levensduur opnieuw kan worden gebruikt als betongranulaat in nieuw beton. Alvorens met de geopolymeertechnologie te starten, is deze onderzocht door SGS Intron. Het rapport wat daarover is opgesteld, bevestigt dat geopolymeer ook op dit vlak dezelfde eigenschappen heeft als traditionele beton. Granulaat van geopolymeer kan in het tweede leven zowel gebruikt worden in de productie van geopolymeer als in traditioneel beton. 

Producten in CERO cementvrij beton

De productielocatie in Tiel beschikt over een moderne installatie voor de productie van geopolymeerbeton. Diverse steenformaten en standaard tegels (met dikte van 6 cm of hoger) zijn leverbaar in CERO cementvrij beton. Deze CERO-producten bestaan altijd uit onderbeton en een deklaag. De onderbeton wordt geproduceerd op basis van geopolymeerbeton. De deklaag blijft esthetisch onaangepast. 

Duurzaamheidsvoordelen CERO cementvrij beton

  • Extreem lage CO2-footprint voor bestratingsproducten
  • MKI-score per m3 meer dan gehalveerd
  • CERO kan desgewenst worden gecombineerd met secundaire grondstoffen (reststromen)
  • Helpt om eigen klimaatdoelstellingen van de ketenpartners te realiseren
  • Heeft dezelfde civieltechnische eigenschappen als conventioneel beton

Meer weten?