Agristo Harelbeke

State-of-the-art-kantoorgebouw doordrongen van comfort en groen

Agristo, producent van voorgebakken, diepgevroren aardappelproducten had door personeelsgroei behoefte aan een nieuw hoofdkantoor. Het gebouw is state of the art op het vlak van architectuur, bouwkunde en duurzaamheid. Meer dan 200 medewerkers, die voordien werkten in tijdelijke bureelcontainers of op de site in Harelbeke, genieten nu van een werkomgeving waarin comfort en groen centraal staan.

Het gebouw is zo de perfecte vertaling van de visie rond beleving en duurzaamheid die aan de basis van het ontwerp lag.

Aangename en groene sfeer

Wanneer je binnenkomt bij Agristo, word je meteen ondergedompeld in een bijzonder aangename en groene sfeer. De strakke entreehal bestaat uit een atrium en tal van groeneilanden uit betonnen maatwerk zitelementen.Deze zijn geschakeld in diverse organische vormen en hebben om de twee meter een stopcontact om een labtop of telefoon in te pluggen. Een aardige bijkomstigheid is dat het atrium ook ter beschikking wordt gesteld aan verenigingen uit de omgeving.

Een ruim dakterras en enkele terraspockets in de buitengevels versterken dit groene karakter nog meer. Group Facility Manager Edwin Deloor licht toe: "Iedere verdieping ademt gezelligheid, eenvoud en dynamiek. Naast beleving was duurzaamheid een primaire vereiste. Werken in een groene omgeving verhoogt de productiviteit. Daarom zijn zowel binnen als buiten verschillende groene zones ingericht."

Agristo Atrium | Groeneilanden met zitgelegenheid

 

"Dit ecologische alternatief past perfect in de duurzaamheidsvisie die de rode draad vormt in het ontwerp van het gebouw"

Nigel Jooren | OYO Architects

Nigel Jooren Founding Partner en Creative Director OYO Architects

Optimalisatie met holle Solid-zitelementen

Een project zoals dit kan alleen gerealiseerd worden door een sterk bouwteam. In dit geval bestond dat team uit Architectenbureau OYO Architects en algemeen aannemer Alheembouw.

Ook Struyk Verwo Infra maakte deel uit van deze samenwerking samen met zusterbedrijf STRADUS. Om het oorspronkelijke ontwerp uitvoerbaar en betaalbaar te maken werden de organische lijnen geoptimaliseerd met bestaande bochten en hulpstukken van Solid-zitelementen.

Nigel Jooren, Founding Partner en Creative Director bij OYO Architects: "In totaal ging het om 250 strekkende meter. Deze verdere verfijning had direct een aanzienlijke impact op het prijskaartje. Daar zetten we dus maar al te graag op in."

Vezelversterkt beton met 47% minder grondstofverbruik

Om het dak zo min mogelijk te belasten, werden de Solid-zitelementen speciaal voor dit project in een holle uitvoering gemaakt. Zo kon het gewicht bijna gehalveerd worden. Om de sterkte van de elementen te garanderen, werden deze van vezelversterkt beton gemaakt.

Dit is een zelfverdichtend beton waarin flexibele constructieve vezels van 2 à 3 cm lengte zijn verwerkt. Omdat met dit beton geen wapening nodig is kunnen er ook slankere modellen mee ontwikkeld worden. 

Bij einde levensduur kan dit materiaal trouwens ook perfect een tweede leven krijgen. "Dit ecologische alternatief paste dus perfect in de duurzaamheidsvisie die de rode draad vormt in het ontwerp van het gebouw", besluit Nigel.

Agristo zitelementen | holle Solids

Gerelateerde artikelen