De toekomst ligt op straat
Struyk Verwo Infra is koploper en aanjager op het gebied van duurzame betonnen bestratingsproducten. “We zagen al vroeg in dat MVO voor ons de enige juiste manier is van ondernemen,” vertelt commercieel directeur Rinke Veld.
Duurzaamheid en sociaal ondernemerschap is een vast onderdeel van het beleid. De afgelopen tien jaar is het vizier gericht op verduurzaming van de producten. "Het heeft ons veel gebracht", meent Veld. “Je gaat op een andere manier naar de producten en toepassing kijken. Het maakt ons innovatief en je zoekt samenwerkingen om tot optimale milieu-oplossingen te komen.”
MVO Prestatieladder
Duurzaamheid is ook transparantie. “Je moet je duurzaamheidsclaims kunnen garanderen en aantonen.” Struyk Verwo Infra heeft niveau 4 van de MVO Prestatieladder. “Dat is uniek in de branche. Het geeft aan hoe serieus we het nemen en hoe ver we daarin gaan. Al onze productielocaties zijn ISO 14001-gecertificeerd. Met het BRL K11002-certificaat hebben afnemers de garantie dat de betonproducten aan de strengst mogelijke CO2- en circulariteitsnormen voldoen. Het is de enige manier voor een opdrachtgever om objectief te controleren of je bij de productie werkelijk het mengsel gebruikt dat je zegt te gebruiken.”
Waar begint een gemeente met verduurzamen?
Gemeenten en andere overheden hebben een plicht om te verduurzamen, maar zijn nog zoekende, constateert Veld. “Wij proberen hen daarom te helpen en hebben een manier bedacht om de beschikbare kennis zo overzichtelijk en compleet mogelijk te delen. “De belangrijke thema’s, normeringen en oplossingen op duurzaamheidsgebied presenteren we in de vorm van een puzzel. Elk puzzelstuk geeft informatie en belicht een SVI-oplossing voor een specifiek duurzaamheidsvraagstuk. Heeft u interesse in deze presentatie? Meldt u dan aan via de speciale landingspagina 'Duurzaamheid ligt op straat_.”
Twee veelgebruikte oplossingen voor bestrating
- CERO cementvrij beton: Als vervanging voor cement gebruikt Struyk Verwo Infra geopolymeer. Met deze CERO-producten wordt de milieubelasting flink verlaagd.
- Cycle for Concrete: De hoogste mate van circulariteit wordt bereikt met duurzaamheidsconcept C4C. “Uitgangspunt is dat oud beton voor 100% wordt hergebruikt in nieuwe betonproducten. “Daarmee kunnen we gemeenten die oud beton toeleveren een hoger percentage secundaire grondstoffen garanderen.”
Dit artikel is opgenomen in de duurzaamheidsspecial van Dagblad Trouw op 28-05-2021. U kunt het gehele online kennisdossier ook lezen op topicnederland.nl.