Nieuws

Van sportveld naar wonen in een park

Project in beeld
 
Op de voormalige voetbal- en tennisvelden in Gilze staan nu woningen in een groene omgeving. De paden met zandkleurige, wat grotere, Breccia betonstraatstenen geven de bewoners nog meer het gevoel dat ze in een park wonen. Een plek waar verblijven centraal staat en waar verkeer zich te gast voelt. Inge Burg, eigenaar van Welmers Burg Stedenbouw, legt uit hoe dat tot stand is gekomen. 
 
Het plangebied Centrumplan Gilze is verdeeld in een parkdeel, met ongeveer 140 woningen in een groene setting, en een centrumdeel waarin centrumfuncties als een supermarkt, dagwinkels en horeca worden gecombineerd met woningen. Inge Burg over het parkdeel: ‘Wie bouwt in een groene omgeving wil de pluspunten van die omgeving graag behouden. In Gilze is dat goed gelukt: alle woningen hebben zicht op het groen.’ Maar op veel meer vlakken is er in het ontwerp rekening gehouden met de omgeving. Inge licht het plan puntsgewijs toe.
 

1. Situering van de woningen

‘De manier waarop de woningen zijn verdeeld over de beschikbare ruimte is heel anders dan in een gemiddeld nieuwbouwproject. Er zijn vijf clusters van woningen, die zo verspreid zijn dat alle bewoners zicht hebben op de groene omgeving. Omdat er gebouwd is via CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) is er veel variatie. Er zijn kleinere (rij)woningen, maar ook twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. De woningen zijn bereikbaar via overrijdbare parkpaden.’
 

2. Kleur van de paden

‘De paden zijn niet grijs, maar licht van kleur. Een deel is bedekt met afgestrooid asfalt, een ander deel is bestraat met lichtgrijze en zandkleurige betonstraatstenen van Struyk Verwo Infra: een mix van  Breccia Antra 620, Antracite 620, Grigio 600 en Giallo 611. Hierdoor krijg je het gevoel dat het voetpaden zijn, terwijl auto’s hier wel mogen rijden. Ze zijn echter te gast.’
 

3. Patroon van de bestrating

‘Dit was nog wel even een puntje. We wilden een wildverband zonder repeterend patroon, omdat dat het meest natuurlijke effect geeft. Maar gezien de oppervlakte moest het wél machinaal gelegd worden! De oplossing hebben we samen met de aannemer en Struyk Verwo Infra gevonden door drie verschillende patronen te gebruiken, die we in willekeurige volgorde hebben gelegd.’
 

4. Formaat van de betonstraatstenen

‘De Breccia betonstraatstenen die we hebben gebruikt zijn groter dan een klinker: 20 x 20 cm en 30 x 15 cm. Dat geeft direct een ander effect. Omdat deze formaten vaak gebruikt worden op pleinen, geeft het meer een “verblijfsgevoel” en raakt de verkeersfunctie ondergeschikt. En dat is precies wat we hiermee wilden bereiken.’
 
Van de circa 140 nieuwe woningen in het parkdeel is bijna de helft nu gerealiseerd. De afwerking van de openbare ruimte, bijvoorbeeld een tweede afstrooilaag van het asfalt, volgt gedeeltelijk na de winter van 2017/2018.
 

Betrokken partijen in dit project

  • Opdrachtgever: Gemeente Gilze en Rijen
  • Ontwerp inrichtingsplan: Welmers Burg stedenbouw (Inge Burg) 
  • Technische uitwerking en begeleiding uitvoering: ATAB (Arend Groeneveld)
  • Uitvoering: Schapers & Zn.