Nederlandse grootste kunstwerk in ere hersteld
Het grootste Nederlandse kunstwerk in de openbare ruimte is opgeknapt. Parkeerplaats de Blauwe Golven aan het Roermondsplein in Arnhem is in ere hersteld.
De kleur van de Blauwe Golven was sterk vervaagd, maar inmiddels spat de kleur er weer van af. Alleen de weg naar deze kleur was - zoals het een echt kunstwerk betaamt - allesbehalve standaard.
Multidisciplinaire en grootschalige renovatie
De blauwwitte parkeerplaats de Blauwe Golven, een ontwerp van kunstenaar Peter Struycken uit 1977, was al jaren punt van aandacht bij de gemeente. Het omgevingskunstwerk was in verval geraakt. Ook het omliggende gebied had een betere bereikbaarheid en meer groen nodig. Eind 2021 hakte de gemeente de knoop door en werd gestart met de plannen voor een grondige herinrichting. Er kwam een snelfietsroute, een promenade, 70 nieuwe bomen, 75 extra parkeerplaatsen én eerherstel voor de iconische fontein op het plein. Een multidisciplinair project, waarvan de renovatie van parkeerplaats de Blauwe Golven niet het minste onderdeel was.
Gemeente Arnhem werkte voor de aanpak van dit omgevingskunstwerk nauw samen met landschapsarchitect Veenenbos & Bosch en de kunstenaar zelf. Bernard Hospers, senior directievoerder bij de gemeente, vertelt over de Blauwe Golven: “De breedte van de blauwe en witte banen is aangepast en naast het straatwerk zijn er vooral elementen toegevoegd, onder andere 75 nieuwe parkeerplaatsen. Het kunstwerk gaat met verlichting speciaal worden aangelicht. Enkele zaken zijn ook aangepakt op verzoek van de kunstenaar. Die was er nauw bij betrokken en we wilden graag recht doen aan zijn visie."
Bernard Hospers, directievoerder gemeente Arnhem
Het kunstwerk heeft echt een kwalitatieve upgrade gekregen. Je kunt het gerust de Blauwe Golven 2.0 noemen.
André Withaar, Roelofs Infra & Milieu
De kunst van het kleuren met 1 miljoen stenen
Het gebied rondom het Roermondsplein is één van de drukste punten van het centrum van Arnhem. Voor Ingenieursbureau en aannemer Roelofs Infra & Milieu een grote klus, zo vertelt projectleider André Withaar: “Het bouwteam bestond naast Roelofs uit de gemeente, de landschapsarchitect en de kunstenaar van de Blauwe Golven. Het opstellen van het integrale Uitvoeringsontwerp was de grootste uitdaging in de bouwteamfase van het project. Er kwam ontzettend veel bij kijken.”
Het parkeerterrein de Blauwe Golven bestaat uit ongeveer één miljoen gekleurde stenen. De technische uitvoering van het wegdek was een bijzondere klus. André Withaar legt uit waarom: “Vlak straten kan natuurlijk iedereen in onze branche. Maar hoe ga je golven tot 80 cm hoogte straten? Hoe laat je zo’n golf aansluiten op het omliggende gebied? Dat waren interessante vraagstukken. Dus we hebben een proefvak aangelegd om daar goed naar te kijken. Daar hebben we ook veel vooronderzoek gedaan samen met Struyk Verwo Infra.”
Roelofs vond in Struyk Verwo Infra de juiste partner om een betonstraatsteen te kunnen ontwikkelen met exact de juiste kleur blauw. De opdracht was om de oorspronkelijke kleur van het kunstwerk te benaderen, en om stenen te maken waarvan de kleur de tand des tijds zou doorstaan. André Withaar omschrijft deze zoektocht als een ‘super nauwgezette procedure. "Het was geen standaard RAL kleur, er waren zoveel keuzes en zaken om rekening mee te houden. Weersbestendigheid, UV invloeden, homogeniteit. Het gebruik van specifieke grondstoffen steekt heel nauw."
Uniek en leerzaam project
In de zomer van 2023 bereikte de planning van Roelofs het kritieke punt tijdens de grote verkeersafsluiting. In een kort tijdsbestek waren 12 stratenmakers tegelijkertijd aan het werk op de Blauwe Golven. De projectleider van Roelofs blikt er nu tevreden op terug: “Het was een integraal project, met meer partijen dan gebruikelijk. Wij vonden het heel bijzonder dat de kunstenaar betrokken was bij de keuzes. Hij is op leeftijd, maar liep geregeld mee voor overleg. Zowel met Struyk Verwo Infra als met de gemeente hebben we fijn samengewerkt. Een dynamisch kunstwerk opknappen is echt uniek.”, aldus André Withaar.
Toen begin 2024 de fontein na 8 jaar weer in gebruik ging, kon ook gemeente Arnhem terugblikken op een bijzondere renovatie. Bernard Hospers heeft de intensieve samenwerking zeer gewaardeerd. "Het was geen eenvoudig proces om te komen tot homogene kleurvakken, maar het was ontzettend leuk om daar met Struyk Verwo Infra aan te werken. We hebben met zijn allen veel geleerd, ook van elkaar.”
Inmiddels brengt de fontein weer leven als vanouds. Het nieuwe groen komt al langzaam op en de golven van de parkeerplaats kleuren helder blauw.
Dit artikel is ook te lezen in ons relatiemagazine BuitenBeeld dat 2x per jaar verschijnt. Wilt u deze geheel vrijblijvend per post of email ontvangen?