Hoofdkantoor van Byondis is in harmonie met de mixbestrating en omgeving

Warme kleuraccenten typeren Byondis

Op eigen terrein van biofarmaceut Byondis in Nijmegen is een nieuw hoofdkantoor verrezen dat past bij de doelen van deze bedrijvencampus: gezondheid, veiligheid en innovatie centraal zetten.

Daarbij was het van belang om de waterberging en het toevoegen van biodiversiteit op een natuurlijke en harmonische wijze in te passen.  
Met deze opdracht ging Jacco Jansen van Ontwerpburo StaLa aan de slag.  
 

Jacco vertelt: ‘Byondis is een project dat steeds in fases wordt uitgebreid, waarbij het niet alleen belangrijk is om de juiste keuze te bepalen voor de huidige verbindingen tussen de gebouwen. Over 10 jaar moeten de materialen ook nog leverbaar zijn. We gingen dan ook niet over één nacht ijs.’ Diverse monsterstenen werden voorgelegd en beoordeeld. In samenwerking met projectadviseur Jeroen Smale van Struyk Verwo Infra werden verschillende proefvlakken aangelegd, met uiteenlopende combinaties van materialen, kleuren, afwerking en vormen van bestrating.  

Breccia Tagenta en Nero Argento 

‘Vele medewerkers van Byondis mochten – heel democratisch – hun mening inbrengen’ vervolgt Jacco. ‘Uiteindelijk viel de keuze op de Breccia Tagenta B en E en de Breccia Nero Argento in het formaat 21x6,9x8 cm. Voor de basisvloer is bewust gekozen voor maar liefst drie kleuren met een warme uitstraling. Geen hard patroon, maar een los verband van 2 grijze varianten en een bruine tint. Vooral het bruin markeert de warmte en accentueert de harmonie van de gebouwen met de natuur. De stenen zijn gemixt in keperverband en gelegd in organisch vormgegeven paden en wegen, de zogenaamde shared space.’  

De mixbestrating bestaat uit 3 kleuren met een warme uitstraling

 

 Over 10 jaar moeten de materialen ook nog leverbaar zijn. We gingen dan ook niet over 1 nacht ijs.

Het parkachtige terrein van Byondis

Dit artikel is een ingekorte versie van het 4-pagina artikel in relatiemagazine BuitenBeeld

Wat strak is, moet strak blijven 

Wat je niet (meer) ziet op het terrein is bijzonder belangrijk. Veiligheid en beveiliging staan hoog in het vaandel bij de delicate productie, wat mede tot uitdrukking komt in veel slagbomen en pasjes. Onder de grond bevindt zich de wirwar van kabels en infra. Facility engineer Frans Dekker beheert het eigen klik-systeem. ‘Je wil niet dat bij iedere aanpassing de straat open moet. Daarom zitten in de bestrating speciale putten voor de toegankelijkheid van bekabeling, verlichting, natuurlijke afwatering en beregeningsystemen.’  

Gezonde werkomgeving

Na de herinrichting – met veel bomen, picknickplaatsen, wadi’s en overstortplekken – voelt de Byondis campus nu als een rustgevend park; autoluw en het domein van wandelaars en elektrische fietsen. Parkeren gebeurt buiten het hek met voldoende ruimte voor laadpalen. Het resultaat is ernaar, de gebruikers roemen de gezonde werkomgeving.

Meer informatie?

Ga naar de inspiratiebank