Wadi voorzien van Drop stapstenen.

Speelse inrichting wadi's met Drop stapstenen

Hoe je een wadi op een speelse en duurzame wijze vormgeeft en aanlegt, zie je in het Burgemeesterpark in het Oostvlaamse Lochristi.

Wadi’s in prachtige organische vormen voorzien van de speelse Drop stapstenen maken de buitenruimte bij onze zuiderburen levendig en groen. 

Meer ruimte voor kwaliteit en groen

De opvallende wadi's zijn een ontwerp van Davy van Laere Landschaps- en Tuinarchitectuur. Davy vertelt: ‘In de ontwerpen die wij maken staan groen, beplanting, waterhuishouding, ecologie en optimale beleving eigenlijk altijd centraal. Het oorspronkelijke ontwerp van de openbare inrichting van het Burgemeesterpark zou uit meer dan 200 m² extra verharding bestaan, wat zou zorgen voor een grijze uitstraling. We wilden meer kwaliteit en groen aan het terrein geven en hebben de parkeerterreinen geclusterd, waardoor er heel wat ruimte vrij kwam voor groen.

Eén van de uitgangspunten in het ontwerpproces was om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Het terrein werd zo gemoduleerd, dat al het water nu afvloeit naar de wadi’s. Na hevige regenval ontstaat er een ondiepe vijver. Dit water infiltreert na verloop van tijd weer in de droge bodem. Maar zolang de ondiepe waterpartijen er liggen, is dat voor de bewoners een lust voor het oog.’ 

Prefab betonnen stapstenen 

In het park is een slingerend wandelpad gecreëerd met op maat geprefabriceerde stapstenen om de diverse wandelpaden met elkaar te verbinden. ‘Samen met de ontwerper, aannemer en een adviseur van Stradus, het Belgische zusterbedrijf van Struyk Verwo Infra, zijn we tot een stoer en speels ontwerp gekomen. Struyk Verwo Infra, werd ingeschakeld voor de verdere technische uitwerking en de productie van de stoere en speelse stapstenen.

Spelen met vorm en hoogte

De organische vormentaal van het park zie je terug in de vorm van de stapstenen - met de toepasselijke naam Drop -, die mooi integreren in de omgeving en helemaal meegaan in het glooiende landschap. Dankzij hun omvang en een speciale antisliplaag kan er comfortabel over gewandeld worden. Naast het puur functionele aspect, geven de Drop stapstenen ook een speels karakter aan de wadi’s. De hoogte van de stapstenen verschilt, waardoor ze meegaan met de hellingen in het groen en in het water. Leuk om te zien is, dat kinderen er graag op spelen.’

De stapstenen zijn helemaal geworden zoals we hadden bedacht. Het grondwater staat vaak laag en daardoor zien we vaker een groen oppervlak. Wat overigens niet misstaat, maar met water geeft toch een extra beleving. We proberen van elke wadi een belevingsmoment te maken, zodat mensen ook met andere ogen naar een waterpartij kijken. En daardoor het nut en de noodzaak in een leuke vorm terugzien. Dat is gelukt!’

Wandelpad met organische Drop stapstenen in twee hoogtes.

Tekening van Drop stapsteen. Organische vorm van 147 cm lang en 10 cm hoog.   Tekening van Drop stapsteen. Organische vorm van 153 cm lang en 65 cm hoog.

Nominatie FEBE Elements Awards 

Het project Burgemeesterpark bleef voor de buitenwereld niet ongezien. Het werd namelijk genomineerd voor de FEBE Elements Awards, een wedstrijd vanuit de Federatie van de Betonindustrie die projecten met prefab betonelementen beloont.

Drop stapstenen in standaard assortiment

De Drop stapsteen is organisch van vorm. Het lijkt op de vorm van een regendruppel, vandaar de naam 'Drop'. De elegante en speelse stapsteen is uitgevoerd in zelfverdichtend beton wat een strak uiterlijk garandeert. Struyk Verwo Infra heeft de veelzijdige stapsteen in twee maatvoeringen opgenomen in het standaard assortiment. Drop stapstenen voegen functionaliteit, esthetische waarde en speelwaarde toe aan de openbare ruimte. 

Download leaflet Drop stapstenen