Secoya bedrijfscampus

Secoya: van verlaten kantorencomplex tot dynamische bedrijfscampus

De kantoorpanden waren slechts vijftien jaar oud en toch was er nauwelijks een huurder voor te vinden. Het terrein was dan ook alles behalve aantrekkelijk. Eigenaar pensioenfonds MN besloot Rijnboutt stedenbouw en landschapsarchitectuur en PARK4ALL in de arm te nemen en het complex de uitstraling van een aantrekkelijke campus te geven.

Waar de gebouwen zelf weinig verbeteringen nodig hadden, zocht MN pensioenfonds naar een campusachtig werkmilieu met een geheel nieuw ontwerp voor de buitenruimte. Naast een verblijfs- en ontmoetingsruimte op het maaiveld, moest er voldoende parkeergelegenheid blijven voor de auto’s.

Auto’s uit het zicht

Parkeren moest naar buiten worden geschoven, vanuit het midden, naar de rand. Alleen zo zou het middenterrein vrij komen voor de campusfunctie. Alle parkeergelegenheid is onder, achter en tussen de gebouwen gerealiseerd en afgeschermd met mooie gevels.

Op de bestaande fundaties van de voormalige daktuinen is mixbestrating gebruikt voor een levendig beeld. Schaduwpatronen van bomen die op het plein staan, werken mooi samen met de bestrating. Eventuele vervuiling wordt gecamoufleerd. De Solid zitranden, de beplanting en de mensen geven het plein kleur.

Secoya mixbestrating

Secoya groeneiland

Uitnodigende landschapstrappen

Om de gebouwen mooi op het plein aan te laten sluiten, moest de entree van twee panden worden aangepast. Van deze panden zit de entree op de eerste verdieping. Voordat het gebied de metamorfose onderging waren deze entrees weggewerkt achter een bordes. De bordessen zijn in het nieuwe plan verwijderd. Daarvoor in de plaats werden landschapstrappen aangelegd. Deze komen uit het bestaande assortiment van Struyk Verwo Infra met een toplaag die aansluit op de bestrating.

Van leegstand tot wachtlijst

Het campusplein ziet er vanaf het moment van realisatie uitnodigend uit. MN heeft gekozen voor goede bomen, volwassen beplanting en mooie verlichting. Daardoor krijgt het centrale plein een aantrekkelijke uitstraling. De modernisering, de aantrekkelijkheid van de omgeving en het parkeergemak hebben ervoor gezorgd dat alle kantoorruimtes inmiddels zijn verhuurd. Er is zelfs een lijst met bedrijven die graag naar Secoya verhuizen op het moment dat er een ruimte vrij komt. Secoya is een succesverhaal.

Meer informatie?

Ga naar de inspiratiebank