Groene parkeervakken – 100% circulair met Greenbrick

In de gemeente Capelle aan den IJssel is de straat Arica klimaatbestendig gemaakt. Door de hoge waterstanden in deze wijk kon wateroverlast ontstaan en bij droogte juist bodemdaling. In Project WaterWeg is groot onderhoud gecombineerd met klimaatadaptieve maatregelen. De gemeente legde waterbergingen aan en de straat werd groener gemaakt. Voor de aanleg van groene parkeervakken is gekozen voor Greenbrick.

De Greenbrick is een holle kunststof steen die het legverband van de bestrating onderling waarborgt en waarin gras voldoende ruimte krijgt om te groeien. Greenbrick heeft een zeer open karakter zodat gras extra voeding en ruimte krijgt en tevens zorgt voor de benodigde waterinfiltratie. 

Naar de productselector - Greenbrick

groene parkeervakken

Greenbrick met gras

Hergebruik betonstraatstenen

In de aanbesteding is besloten om met bestaande betonstraatstenen uit de wijk groene parkeervakken te maken. De stenen zijn vervolgens uit het werk gehaald en tijdelijk naar een depot gebracht.

Na het aanbrengen van de waterbergende fundatie en straatlaag zijn de betonstraatstenen met de Greenbricks teruggeplaatst voor het maken van groene parkeervakken. De combinatie van hergebruikte stenen en Greenbricks van gerecycled kunststof is daarmee volledig circulair. Ook na de technische levensduur zijn beide materialen ook volledig recyclebaar.

Meer voorbeelden

In de recent uitgebrachte brochure infiltrerende groenbestrating, vindt u meer informatie en voorbeelden van groenbestrating maar ook van waterregulerende bestrating. Beiden effectief als maatregel bij klimaatadaptie.

Ik ontvang graag de brochure infiltrerende groenbestrating